4. dan: DAN KRUHA – TEDEN SLOVENSKE HRANE

Teden se je prevesil v drugo polovico in v našem malem vrtcu je že od jutra dišalo po svežem kruhu. Ne, vonj ni prihajal iz kakšne pekarne, danes smo si pekarno ustvarili kar sami. Po zajtrku smo se zopet zbrali na že znanem mestu, kjer nas vsak dan pričaka nekaj novega. Helena in Rozana sta pripravili predstavitev, kako iz pšenice nastane kruh.

Med teoretičnim delom je Rozana spretno zamesila kruh, tako, kot so to počele naše none in pranone. Zaradi toplote je kruh lepo vzhajal in kmalu so bile štručke pripravljene, da gredo v pečico.

Tako kot ves teden, so tudi danes otroci pokusili sveže pečen kruh, ki so ga vzgojiteljice zamesile že zelo zgodaj in spekle v šolski učilnici za gospodinjstvo. Čeprav je bil kruh črn, pirin in še polnozrnat, so ga otroci v slast pojedli in želeli še, saj vedo, da je domač polnozrnat kruh veliko boljša izbira kot bel kruh iz trgovine.

Ta teden smo podrobneje spoznali, od kod dobimo mleko, kako nastane maslo, kaj vse lahko naredimo iz različnih sort jabolk, kdo nam daje med in kako zamesimo domač kruh. Nestrpno že pričakujemo zadnji dan Tedna slovenske hrane. Prav gotovo bo nekaj posebnega.

Tjaša Ceglar

Morda vam bo všeč tudi...