SPOZNAVAMO POKLICE – 1. TEDEN

MEDICINSKA SESTRA

V mesecu marcu bomo spoznali nekaj poklicev, ki se nam zdijo včasih samoumevni, kot da so od zmeraj in za zmeraj, a do njih vseeno čutimo spoštovanje in jih imamo celo za junaške.

V prvem tednu smo spoznali poklic MEDICINSKE SESTRE. Najprej nas je v vrtcu obiskala nona našega Eneja, Mihela, ki je v naših krajih še do pred nekaj leti kot patronažna sestra negovala vse novorojenčke in mamice, ko so prišli iz porodnišnice. Tudi otrokom iz vrtca je pokazala, kako negujemo dojenčka, kako ga okopamo, previjemo, preoblečemo in nahranimo. Prav vsi smo z zanimanjem opazovali, kako spretno zna naša gostja poskrbeti za dojenčka, pa čeprav je že nekaj let v pokoju.

Preostanek dopoldneva so otroci po skupinah negovali dojenčke, ki so jih prinesli od doma in igra vlog je zapolnila ves čas, ki so ga imeli pred kosilom. V našem vrtcu je kar nekaj otrok, ki v kratkem pričakujejo sorojence in prav kmalu se bodo znašli v vlogi, ko bodo tudi sami pomagali pri previjanju in negovanju mlajših bratcev ali sestric.

Naslednji dan pa nas je obiskala Tanina nona Sonja, ki poklic medicinske sestre še vedno aktivno opravlja. S seboj je prinesla res veliko pripomočkov, ki jih otroci vidijo, ko obiščejo zdravnika. Sprva so bili vsi malce zadržani, a so se prav kmalu sprostili in vrsta pred vrati naše namišljene ambulante je bila vse daljša.

Medicinska sestra je ob asistenci malih pomočnikov oskrbela »zahecne« rane, zvine, odrgnine, poslušala bitje srca, pljučka. Strah pred medicinsko haljo in pripomočki je bil proti koncu srečanja že tako majhen, da ga s prostim očesom nismo več niti videli.

Obema gostjama se zahvaljujemo, ker sta si vzeli čas in naša dopoldneva zapolnili s poučnimi vsebinami. Veseli smo, ker je medgeneracijsko sodelovanje res lepo zaživelo in se že veselimo naslednjega obiska v prihodnjem tednu. Le kaj nas čaka?

Tjaša Ceglar

Morda vam bo všeč tudi...