SPOZNAVAMO POKLICE – 2. TEDEN

FINANČNI PREISKOVALEC – VODNIK SLUŽBENEGA PSA

V drugem tednu smo se najprej srečali s poklicem finančni preiskovalec oz. finančni preiskovalec – vodnik službenega psa. Z velikimi pričakovanji smo se odpravili na asfaltno igrišče, kjer sta bili že parkirani dve službeni vozili finančne uprave. V velikem kombiju so bili oprema in pripomočki, ki jih finančni preiskovalec uporablja pri svojem delu. Po uvodni predstavitvi, ki je bila za otroke zelo zanimiva, je sledil del, zaradi katerega so bila naša pričakovanja tako velika.

V kletki v manjšem vozilu je namreč ubogljivo čakal na svoj trenutek službeni pes Ix, ki je izšolan za iskanje prepovedanih substanc in tobačnih izdelkov. Z vodnikom Jožkom Surino sta najprej pokazala nekaj spretnosti, ki jih Ix obvlada, nato pa je pokazal, kako zna poiskati škatlo, v katero so naši gostje skrili veliiiiko sladkarij. O, kako zelo so se otrokom zasvetile oči in hvaležno so gledali Ix-a, kot bi mu za dobro opravljeno delo želeli reči hvala. Pasji junak si je seveda zaslužil tudi nekaj priboljškov, ki so mu jih dali otroci. In še nekaj – četudi je Ix velik pes, se ga ni bal prav nihče, niti najmlajši niti tisti, ki sicer s psi niso največji prijatelji.

Našim gostom, Marku Medvedu, Damjanu Počkaju, Valterju Mršniku in Jožku Surini se zahvaljujemo, ker so nam na res zanimiv način približali in predstavili sicer nam manj znan poklic. Seveda pa ne gre pozabiti štirinožnega prijatelja Ix-a, ki mu želimo, da bi svoje pasje delo še naprej tako dobro opravljal.

POKLICNI VOJAK

Za zaključek tedna sta nas s svojim obiskom razveselila poklicna vojaka Nataša Pirnovar in Mihael Možina. Pripeljala sta se v vojaškem vozilu, okoli njega pa pripravila razstavo vojaške opreme in pripomočkov, ki so jo otroci komaj čakali preizkusiti. Predstavila sta nam kdo sploh vojak je in kaj dela, potem pa sta se naša gosta popolnoma posvetila malim radovednežem, ki so se razpršili med vojaške stvari in iskali odgovore na nešteto vprašanj.

Nekateri otroci so zlezli v vojaške spalne vreče, se skrili v bivak, si nadeli težko vojaško čelado in masko. Tudi velik vojaški nahrbtnik je predvsem starejšim otrokom predstavljal izziv in četudi jim je segal skoraj pod kolena, so ga pogumno nosili. Zanimiva je bila tudi notranjost vojaškega vozila, v katerem nimajo prav pogosto možnosti sedeti. Pokazali so nam tudi kako pripravijo topel obrok iz vrečke – kar tako, brez štedilnika in posode. Otroci so lahko poskusili nekaj hrane, ki jo imajo vojaki v svojem nahrbtniku, med drugim sadno ploščico, vitaminske bonbone in posebni vojaški kruh.

Za konec so otroke razveselila najrazličnejša praktična darilca, ki so jih lahko odnesli domov. Pripadnikoma Slovenske vojske se zahvaljujemo za tako lepo in poučno popestritev petkovega dopoldneva. Prav gotovo je med malimi navdušenci tudi kakšen bodoči poklicni vojak, ki se vam pridruži čez kakšni dve desetletji.

Tjaša Ceglar

Morda vam bo všeč tudi...