SVETOVNI DAN ZEMLJE

V našem vrtcu otroke ves čas ozaveščamo o pomembnosti varovanja našega planeta. Ob svetovnem dnevu Zemlje pa smo strokovne delavke vseh treh skupin pripravile še dodatne dejavnosti, ki spodbujajo razvijanje pozitivnega odnosa do okolja.

Našemu vabilu se je prijazno odzvalo podjetje JP Komunala Ilirska Bistrica. Njihova uslužbenka Kaja je pripravila veliko didaktičnih pripomočkov, s katerimi so otroci na novo pridobivali ali le utrjevali znanje o pravilnem ločevanju odpadkov. Za pomoč in pravilno ločene odpadke jih je presenetila z novico, da si bodo lahko ogledali, kako deluje veliko smetarsko vozilo, ki ga prav vsi iz vrtca tako radi opazujejo, ko se pelje mimo naših oken.

Da so bili otroci zares dobro vidni, so dobili odsevne brezrokavnike, ki jih bomo na vsakodnevnih sprehodih ali izletih s pridom uporabljali. Niti dežne kaplje niso razblinile otroškega navdušenja, ko so zagledali smetarsko vozilo in vse utripajoče lučke na njem. Prijazni uslužbenci so nam pokazali, kako izpraznijo zabojnik z mešano embalažo in male nadobudneže povabili, da si ogledajo tudi notranjost kabine vozila.

Otroci so ta dan domov odnesli zloženke in poučne pobarvanke, ki ozaveščajo o tem, kako pravilno ravnamo z odpadki. Za čas in res lepo pripravljene dejavnosti se zaposlenim JP Komunala Il. Bistrica, ki so bili z nami, najlepše zahvaljujemo.

Dan Zemlje so v skupinah Čebelice in Pikapolonice obeležili tudi s čistilno akcijo po okolici šole in vrtca, pogledali pa so si tudi nekaj poučnih videoposnetkov, ob katerih so se pogovorili o tem, kako lahko sami prispevajo k lepšemu jutri. Otroci iz Mišk pa so si na sprehodu ogledali ekološki otok ter animirano risanko na temo ločevanja smeti. Ker na mladih svet stoji verjamemo, da bodo otroci pridobljeno znanje uspešno uporabljali in prenašali še naprej.

Tjaša Ceglar

Morda vam bo všeč tudi...