S KNJIGO SKOZI VRTČEVSKO LETO

V začetku letošnjega šolskega oz. vrtčevskega leta smo si izbrali rdečo nit POKUKAJMO V PRAVLJIČNI SVET. V obdobju, ko nas najrazličnejši digitalni mediji spremljajo tako rekoč na vsakem koraku, smo bile strokovne delavke odločene, da bomo z različnimi dejavnostmi in aktivnostmi preko celega leta skušale otrokom približati svet knjig. Pravljice in pesmice so bile tako del našega vsakdana. Nekatere pravljice smo strokovne delavke oživile v dramatizacijah, ki smo jih pripravile otrokom. Že v septembru smo s dramatizacijo pravljice Pod medvedovim dežnikom pozdravili jesen, v Tednu otroka smo se vživeli v svet pravljice Prodajamo za gumbe, v Tednu slovenske hrane pa so si otroci ogledali dramatizacijo Lonček, kuhaj! Z dramatizacijo Neke zimske noči smo v čarobnem decembru pozdravili nov letni čas, zimo. Pravljico nam je v decembru povedala tudi nona Helena, in sicer Prav poseben Božič. Z dijaki SŠ Veno Pilon iz Ajdovščine smo pokukali v lonec Mojce Pokrajculje. Januarja se je v naš vrtec prikradla Muca Copatarica, ki je otroke presenetila z obiskom in povabilom na zajtrk v sam mucin dom. V pomladni čas smo vstopili s pravljico Pikapolonica in pike. Zopet so nas z dramatizacijo Miška išče srečo razveselili dijaki iz Ajdovščine. V mesecu aprilu, ko praznujemo svetovni dan mladinske književnosti, nam je knjižničarka Patricija pripravila dramatizacijo Skuhaj mi pravljico. Otroci najstarejše skupine v aprilu, maju in juniju razstavljajo svoje risbice glavnega junaka Srečka na mladinskem oddelku Kosovelove knjižnice Sežana, enota Kozina. Vabljeni k ogledu.

In veste kaj? V našem malem vrtcu se je kmalu po novem letu prav tako začelo nekaj kuhati. In to ne v navadnem loncu, ampak v pravljičnem, a o tem malo kasneje. Naj zaenkrat ostane še skrivnost.

Aprila smo se lotili še dveh projektov. Prvi je KNJIŽNICA V VRTCU. Tako si lahko vsi otroci iz vrtca ob določenih dnevih izposojajo knjige iz naše knjižnice. S tem želimo svet knjig približati vsem otrokom, obenem pa jih seznanjamo s pravili, ki se jih morajo pri izposoji knjig držati. Zaenkrat, približno mesec po odprtju knjižnice, opažamo zelo dober odziv otrok in njihovih družin.

Posebnost v našem vrtcu pa je tudi knjižni kotiček – knjigobežnica KNJIGA ZA DOMOV. Iz knjižnice na Kozini smo namreč dobili precej knjig različnih žanrov in za različne starostne skupine. Zaradi posodabljanja knjižničnega gradiva morajo v odpis knjige, ki so še vedno zelo aktualne in lepo ohranjene. Zato smo se odločili, da te knjige ponudimo v izposojo ali trajno last vsem, ki vstopajo v naš vrtec. Vabljeni, da tudi sami prinesete knjigo, za katero menite, da vam več ne prinaša veselja, mogoče ga prinese nekomu drugemu. Knjižnici Kozina se zahvaljujemo za podarjene knjige.

Naša rdeča nit se še vedno vije… Še imamo nekaj načrtovanih dejavnosti, povezanih s svetom pravljic. Vsekakor pa smo že zdaj mnenja, da je bila izbira rdeče niti prava.

Tjaša Ceglar

Morda vam bo všeč tudi...