MESEC TRADICIONALNE SLOVENSKE HRANE – 1. TEDEN

V pričakovanju Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga bomo tudi letos imeli tretji petek v novembru, bodo v našem vrtcu potekale različne dejavnosti, s katerimi želimo otrokom približati tematiko hrane. V začetku prvega tedna smo vzgojiteljice otrokom na njim razumljiv način predstavile jabolko, najbolj priljubljeno sadje s sadnega krožnika v vrtcu. Spretne roke otrok iz Pikapolonic so jabolka narezale na krhlje, ki so jih zložili v poseben sušilnik in komaj čakali, da je le-ta opravil svoje delo.

Nadaljevali smo s pravljico Anje Štefan, Jabolko, ki smo ji prisluhnili v Majinem pravljičnem kotičku. Pravljico smo zaključili z zobanjem slastnih jabolčnih krhljev, ki so bili vsem tako dobri, da smo jih takoj posušili še eno zajetno skledo. Otroci so ugotavljali, da so preprosti krhlji, ki so jih ljudje pripravljali že mnogo let nazaj, celo še boljši kot slani prigrizki, katerih so danes prepolne police trgovin.

V četrtek nas je v vrtcu obiskal lokalni sadjar iz Sabonj, g. Matjaž Miše. V osrednjem prostoru je pripravil razstavo različnih sort jabolk ter fotografij sadovnjaka in jablan. Radovedno smo si ogledali vse razstavljeno. V praktičnem delu obiska so otroci sami preizkusili delovanje naprave za lupljenje in rezanje jabolk, najbolj pa so se razveselili prešanja jabolk v mali preši, pri čemer so pomagali vsi, ki so želeli. Svež jabolčni sok je teknil vsem in skoraj vsi so želeli še. Hvala Matjažu Mišetu za obisk in poučen dopoldan, pa tudi za jabolka in sok, ki smo jih že naslednji dan spremenili v…

…slastne jesenske palačinke in jabolčno čežano. Mmm, kako zelo je dišalo v našem vrtcu v petek. Otroci so radovedno kukali v lonec, v katerem so se jabolka mehčala in spreminjala v čežano, še bolj pa jih je privabljal vonj palačink. Namesto mleka smo za pripravo palačink uporabili jabolčni sok. Ko je bila hrana pripravljena, je vrata odprla improvizirana restavracija Palačinkarna pri lačni lisici, v kateri je bilo prostora za vse sladkosnedne otroke. Res je bil sladek ta deževen petek.

Tjaša Ceglar

Morda vam bo všeč tudi...