MESEC TRADICIONALNE SLOVENSKE HRANE – 2. TEDEN

V drugem tednu je bil kralj naših dejavnosti, predvsem kulinaričnih, kruh. Tudi sicer je kruh letošnja paradna sestavina Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Teden smo začeli z branjem in razstavo deklamacij, katerih rdeča nit so bili prav kruh in drugi pekovski izdelki. Našli smo jih v različnih knjigah in občudovali preproste, a zelo lepe ilustracije ob njih.

Prvi poseben dan je bil torek, ko smo v vrtcu gostili pravo mojstrico peke, go. Mojco Brožič. Otrokom je prikazala, kako zamesi testo za mini kruhke. Ko je le-to vzhajalo, so ji na pomoč priskočili kar otroci in skupaj so oblikovali majhne kifeljčke. Po kratkem počitku so jih namazali z jajcem in jih nekaj posuli s semeni. Tako pripravljeni so za dobrih deset minut romali v pečico. Da bi čas hitreje minil, je ga. Mojca otrokom ob plakatu prikazala in opisala razlike med peko kruha nekoč in danes. Peč je v tem času opravila svoje in po vrtcu se je razširil omamen vonj, ki je naznanjal nekaj zelo dobrega. Nismo se zmotili, saj so bili kifeljčki tako okusni, da je bila košarica hipu prazna. Mojci, ki je otrokom v vrtcu pustila še zvrhano škatlo piškotov, se zahvaljujemo za odziv na naše povabilo. Verjamemo, da se še srečamo.

Teorijo o peki kruha nekoč smo skušali vsaj približno prenesti v prakso v sredo, ko smo strokovne delavke otrokom predstavile naravni kvas ali droži. Za veliko večino otrok je bilo to nekaj povsem novega in prav potegnil jih je vase ta svet droži. Z zanimanjem so hodili k mizi opazovati, kako so droži in testo iz droži rasli – počasi, a vztrajno. Droženega kruha pa nismo spekli v sredo, ampak smo morali čakati do četrtka, ko je testo dovolj naraslo, da je bilo iz njega mogoče oblikovati majhne žemljice. Tudi te so pred peko morale počivati dobri dve uri, zato smo ta čas izkoristili za pripravo kruha na sodoben način, z uporabo kuhinjskega robota. Testo je vzhajalo zaradi kvasa, ki ga otroci zdaj že dobro poznajo. Ta dan je dišalo po kruhu kar po celi šoli, ne le v vrtcu. Zaloga kruha je bila tako pripravljena. Komaj smo čakali petek in…

…TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. Priprave nanj so se začele že precej zgodaj s pripravo prostora, saj je za nas Tradicionalni slovenski zajtrk pravi mali praznik. Mize smo polepšali s prti tekači, na katerih so otroci pobarvali posamezne sestavine zajtrka. Mali mizici ob steni sta se šibili pod težo dobrot. Na njej so bili med, maslo, različni medeni namazi, domače mleko, jabolka ter seveda naš domači kruh. Tadeja je za uvod v zajtrk prebrala pravljico Bogata in uboga sestra iz zbirke Babica pripoveduje. Ko smo si voščili dober tek, se je naša praznična gostija začela. Verjemite, mi smo se počutili kot bi bili v kakšni nobel restavraciji, saj je vsak našel nekaj za svoj lačni želodček. Med zajtrkom smo prijetno poklepetali. Dan smo popestrili še z ogledom posebne oddaje Ribič Pepe na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Tako se je zaključil drugi od treh posebnih tednov, ko je pri nas glavna tematika hrana – predvsem domača in tradicionalna.

Tjaša Ceglar

Morda vam bo všeč tudi...