MESEC TRADICIONALNE SLOVENSKE HRANE – 3. TEDEN

Pregovorno pravimo, da se tam, kjer je vsega v izobilju, cedita med in mleko. V našem vrtcu imamo obilje zagnanih otrok, vedoželjnih in marljivih. In v zadnjem tednu sta se pri nas res cedila mleko in med. Ti dve sestavini smo vključili v naše kulinarične podvige. V uvodu tedna smo po preprostem receptu pripravili jabolčni drobljenec. Glavna v njem so seveda jabolka, pomembna pa je še ena sestavina, ki nastane iz mleka, in to je maslo. Dišeči drobljenec smo si privoščili po ponedeljkovem kosilu in čeprav smo ga napekli tri velike pekače, so od njega ostale le drobtinice. Otroci so recept za drobljenec odnesli tudi domov in nemalo malih mojstrov se je z družinami ponovno lotilo priprave te preproste jesenske sladice.

Prav poseben je bil tudi torek, ko je k nam prišla devetošolka Klara Miše in nam predstavila svoj najljubši instrument harmoniko. Zaigrala nam je slovensko ljudsko Ob bistrem potoku in z nekaj vaje smo vsi zaplesali ta ljudski ples. Klari se zahvaljujemo, ker naš vrtec za dobro uro spremenila v dvorano za ples in dobro voljo.

V sredo so otroci iz Čebelic in Mišk prejeli prav posebno vabilo otrok iz skupine Pikapolonic. Le-ti so se namreč naučili deklamacijo Anje štefan, Kolački, in prišli na idejo, da bi tudi sami spekli kolačke. Zavihali so rokave in male medene tortice so bile hitro nared. Zraven so ponudili še čaj in čajanka se je lahko začela. Bilo je lepo, saj so bili starejši otroci ponosni na svoje delo, mlajši pa hvaležni za tako lep in sladek dopoldan.

V četrtek pa smo združili obe sestavini in pripravili okusen napitek – medeno mleko. Da bi bilo okušanje posebna izkušnja, so vsi otroci od doma prinesli svojo najljubšo skodelico. Tako je napitek teknil še bolj, saj je čisto malo dišal tudi po domu.

Za zaključek tedna in tudi tematskega sklopa pa so otroci prisluhnili Zgodbi o kravici Berti in njenem mleku. Tako so na njim primeren način spoznali pot mleka od molže do končnega izdelka ter tudi to, v kaj vse lahko mleko predelamo.

In tako smo zaključili naše popotovanje skozi mesec tradicionalne slovenske hrane. Vendar je pred nami prazničen čas, ki se ga že zelo veselimo in naši spretni prstki bodo prav gotovo zgnetli in pripravili še kakšno dobroto.

Tjaša Ceglar

Morda vam bo všeč tudi...