Teden otroka

TEDEN OTROKA – ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI (2. – 8. oktober 2023)


1. dan: ZAKAJ JE POMEMBNO BRANJE PRAVLJIC?

Že smo skočili v oktober in s tem v poseben teden, ki ga vsako leto organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije, Teden otroka. Letošnjo rdečo nit »zakaji in zatoji radovednosti« bomo udejanjali na način, da bomo vsak dan iskali odgovore na »zakaj« dneva.

Prvi dan smo iskali odgovor na vprašanje Zakaj je pomembno branje pravljic?

Na naši veliki steni v vrtcu smo zbrali nekaj odgovorov otrok, dodali pa bomo še odgovore staršev, ki smo jih tako tudi vključili v sooblikovanje Tedna otroka.

V dveh skupinah smo v Majinem pravljičnem kotičku otroke najprej spodbudili, da povejo svoje mnenje, nato pa so prisluhnili še dvema pravljicama. Starejši so se podali v svet pravljice Silvije Šesto, Petja sprašuje, zakaj je nebo modro, mlajši pa so s podlascem v pravljici Ciare Gavin, Malce zaskrbljen, spoznali celo paleto vremenskih pojavov.

Male glavice so našle precej odgovorov za zastavljeno dnevno vprašanje in z zanimanjem prisluhnile zgodbicama. In ker pravljic ni nikoli preveč, jih bomo z veseljem prebirali in poslušali skozi celo vrtčevsko leto.


2. dan: ZAKAJ SE IGRAMO?

Drugi dan Tedna otroka smo skušali odgovoriti na vprašanje Zakaj se igramo? Igra, prva in najpomembnejša aktivnost otroka, skozi katero se uči, vzpostavlja interakcije, sklepa prijateljstva, pridobiva izkušnje, je seveda osnovna dejavnosti otrok tudi v našem vrtcu.

Dan smo popestrili z igračami, ki so jih otroci prinesli od doma in so tako dobile čisto nov pomen. Igrače so si med seboj tudi izmenjali, zato je bila igra še bolj zanimiva.

Včasih se pomena igre kar premalo zavedamo, zato ni prav nič klišejsko, če si obljubimo, da bo igra vedno ostala temelj otroštva.


3. dan: ZAKAJ SE JE DOBRO GIBATI?

Vedno znova slišimo, kako pomembno je gibanje, pa ne le za otroke, ampak za vse generacije. In prav zato smo se danes posvetili razmišljanju o tem, zakaj je sploh gibanje pomembno za nas.

Glavna dejavnost dneva je bila skupni pohod vseh treh skupin. Mahnili smo jo na Grmado. Pot so z lahkoto prehodili tudi najmlajši. Na poti smo si privoščili tudi kratek odmor za sadno malico in igro z naravnimi materiali. Pohod bo prinesel tudi nalepko za športni gibalni program Mali sonček in prav gotovo ne bo zadnji v tem letu, saj narava v okolici našega vrtca ponuja veliko izhodišč za pohode, ki jih s pridom izkoriščamo.


4. dan: ZAKAJ MORAMO HODITI V ŠOLO?

Vzgoja in izobraževanje si podajata roko že v vrtcu in se prepletata tudi v šoli. Zakaj pa sploh hodimo v šolo? Na to vprašanje so odgovor iskali danes otroci iz vrtca. Polni pričakovanj so se odpravili v šolo. Vsaka skupina se je ustavila v enem od razredov prvega triletja..

Miške so z drugošolci spoznavale prve angleške besede. Učenci so nas z učiteljico Špelo vključili v pesmico, v kateri so našteli, kdo vse je danes v šoli. Še dobro, da so naša imena ostala enaka tudi v angleškem jeziku. Pokazali pa so še precej drugega znanja angleščine.

Otroci iz Čebelic so spoznali veliko tiskano črko O v prvem razredu. Zapisali so jo na najrazličnejše načine in ugotovili, da je učenje pisanja lahko tudi zabavno. Prav zanimivo je bilo črko zapisati v mivko, na veliko čarobno tablo in jo celo prevoziti z avtomobilčkom.

K tretješolcem pa so se odpravile Pikapolonice. Skupaj so iskali podobnosti in razlike med vrtcem in šolo. Ugotovili so, da tudi učenci v šoli ustvarjajo in pojejo, učijo pa se brati, računati, pisati,… Skupaj so si ogledali še razred in pripomočke, ki jih učenci uporabljajo pri svojem delu.

Učencem prvega, drugega in tretjega razreda ter učiteljicam Suzani Poropat, Špeli Tomšič in Tini Renko se zahvaljujemo, da so si vzeli čas za nas in nam za nekaj trenutkov odprli vrata v veliki šolski svet.


5. dan: ZAKAJ JE DOBRO IMETI PRIJATELJE?

Nemalokrat se zgodi, da prijateljstvo, ki se splete v predšolskem obdobju, ostane za celo življenje. Čar je, da nikoli ne vemo, kdaj bomo spoznali tistega res pravega prijatelja. Včasih so prijatelji prav tako pomembni kot hrana in pijača. So tisti, ki nas sprejmejo takšne, kot smo.

V vrtcu se ves čas spletajo nova prijateljstva. In ni nujno, da se spletajo samo znotraj skupin, ampak otrokom večkrat omogočamo interakcijo med skupinami. Zelo radi sodelujemo, skupaj izvajamo dejavnosti, se igramo ali pa samo na kratko podružimo. Tudi današnji dan je bil namenjen druženju vseh otrok in s tem ohranjanju obstoječih in sklepanju novih prijateljstev. Dopoldan je minil ob skupnem klepetu, igri in ustvarjanju.

Prav lepo je bilo Teden otroka zaključiti tako, kakor nam je najlepše – skupaj!TEDEN OTROKA – SKUPAJ SE IMAMO DOBRO (3. – 9. oktober 2022)

1. dan: GREMO SKUPAJ V KINO

Teden otroka smo začeli s skupnim kino dopoldnevom. Vsak otrok je dobil vstopnico, ki smo jo ob vstopu v improvizirano kinodvorano požigosali. Za piko na i pa so otroci dobili vrečke s kokicami ali piškoti. Ogledali smo si tri poučne risanke, v katerih je bilo glavno sporočilo, da si moramo prijatelji med seboj pomagati. In da pravega prijatelja spoznaš v nesreči. Skupen ogled risank je bil za vse zanimiva izkušnja.


2. dan: SKUPAJ GIBAMO

Današnji dan je bil namenjen skupnemu gibanju. V vsaki izmed igralnic je otroke čakalo kar nekaj zanimivih gibalnih nalog na postajah ali poligonih, ki so jih spretno opravili in si za nagrado prislužili štampiljko na posebnem kartončku. Dobre volje ob skupnem miganju ni manjkalo.


3. dan: SKUPAJ SE POTEPAMO

Tudi tretji dan Tedna otroka je minil v znamenju druženja. Tokrat smo se potepali. Najstarejši otroci iz Pikapolonic so se po zajtrku z avtobusom odpravili v Materijo, kjer so jih že čakali otroci iz tamkajšnjega vrtca. Dopoldan je ob skupnem igranju, tkanju prijateljstev in sladkanju z velikimi palačinkami kar prehitro minil. Prav gotovo se s prijatelji iz Materije še srečamo.

Potepali pa so se tudi otroci iz Mišk in Čebelic, ki so se odpravili na skupen sprehod. Sprehodili so se vse do vrha vasi, si na poti ogledali gasilski dom, nato pa zavili proti cerkvi, kjer so se skupaj igrali s kamenčki in drugimi naravnimi materiali.

Res so lepa ta skupna potepanja.


4. dan: SKUPAJ POKUKAJMO V PRAVLJIČNI SVET

Danes smo skupaj pokukali v čarobni svet pravljice Prodajamo za gumbe, avtorice Vide Brest. V dveh pravljičnih kotičkih so otroci, pomešani med seboj, zgodbi zavzeto prisluhnili. Po branju so še sami na oblačilih iskali gumbe in se spraševali, če je možno tudi v resničnem svetu dobiti nekaj za gumb.

V osrednjem prostoru vrtca so male nadobudneže že čakale velike pole papirja in voščenke in kaj hitro so se lotili risanja. Nastale so velike skupne risbe, na katerih so se znašli razposajeni otroci, čarovnik Ujtata, pisani gumbi, sadje… Celo mali deček s polno obleko gumbov je na listu dobil svoj prostor. Vsi izdelki so razstavljeni v skupnih prostorih vrtca.

Mi pa se sprašujemo, ali ima čarovnik Ujtata res takšno čarobno moč, da lahko v resničnem svetu začara tržnico, na kateri bi otroci za gumb dobili kakšno sladko pregreho?


5. dan: GREMO SKUPAJ NA TRŽNICO

Hura, čarovnik Ujtata je prav zares pričaral tržnico dobrot v našem vrtcu. Na osrednjem »trgu« so prostor dobile stojnice, na katerih je bilo za gumbe mogoče kupiti slastne dobrote: kuhan ali pečen kostanj, omamno dišeč jabolčni zavitek ali puhaste palačinke brez ali z domačo marmelado, ki smo jo prav tako skuhali v vrtcu. Za dodatno veselje je poskrbela stojnica z otroškimi tatooji.

Otroci so navdušeno hiteli od stojnice do stojnice, razposajenost in veselje sta bila ves čas v zraku. In na kupe širokih nasmehov.

Praznovanje Tedna otroka se je v našem malem vrtcu zaključilo na res imeniten način. SKUPAJ SMO SE IMELI DOBRO!


TEDEN OTROKA JE ZA NAMI

Teden otroka se je zaključil. V dejavnostih, ki smo jih načrtovale, smo prepletale cilje z vseh področij kurikuluma za vrtce, povezanih z glavnim vodilom in ciljem »Imamo se dobro«.

In kaj so o Tednu otroka povedali prav oni, otroci?

Kaj pomeni Teden otroka?

»Da se lepo igraš in se igraš s prijatelji.«

»Da se skupaj igramo s skupinami in se skupaj družimo.«

Kaj ti je bilo v Tednu otroka najbolj všeč? Po čem si ga boš zapomnil?

»Smo imeli presenečenja. Vsak dan eno.«

»Meni je bila najlepša tržnica.«

»Meni je bilo najlepše, ko sem dobila tatoo.«

»Ko smo se peljali z avtobusom.«

»Meni kino in Materija.«

Zadovoljstvo otrok je najboljši pokazatelj tega, da delamo prav, da delamo dobro. S ciljem delati dobro pa zremo tudi v nadaljevanje vrtčevskega leta, ki se je pravzaprav šele dobro začelo.