Teden otroka

TEDEN OTROKA – SKUPAJ SE IMAMO DOBRO (3. – 9. oktober 2022)

1. dan: GREMO SKUPAJ V KINO

Teden otroka smo začeli s skupnim kino dopoldnevom. Vsak otrok je dobil vstopnico, ki smo jo ob vstopu v improvizirano kinodvorano požigosali. Za piko na i pa so otroci dobili vrečke s kokicami ali piškoti. Ogledali smo si tri poučne risanke, v katerih je bilo glavno sporočilo, da si moramo prijatelji med seboj pomagati. In da pravega prijatelja spoznaš v nesreči. Skupen ogled risank je bil za vse zanimiva izkušnja.


2. dan: SKUPAJ GIBAMO

Današnji dan je bil namenjen skupnemu gibanju. V vsaki izmed igralnic je otroke čakalo kar nekaj zanimivih gibalnih nalog na postajah ali poligonih, ki so jih spretno opravili in si za nagrado prislužili štampiljko na posebnem kartončku. Dobre volje ob skupnem miganju ni manjkalo.


3. dan: SKUPAJ SE POTEPAMO

Tudi tretji dan Tedna otroka je minil v znamenju druženja. Tokrat smo se potepali. Najstarejši otroci iz Pikapolonic so se po zajtrku z avtobusom odpravili v Materijo, kjer so jih že čakali otroci iz tamkajšnjega vrtca. Dopoldan je ob skupnem igranju, tkanju prijateljstev in sladkanju z velikimi palačinkami kar prehitro minil. Prav gotovo se s prijatelji iz Materije še srečamo.

Potepali pa so se tudi otroci iz Mišk in Čebelic, ki so se odpravili na skupen sprehod. Sprehodili so se vse do vrha vasi, si na poti ogledali gasilski dom, nato pa zavili proti cerkvi, kjer so se skupaj igrali s kamenčki in drugimi naravnimi materiali.

Res so lepa ta skupna potepanja.


4. dan: SKUPAJ POKUKAJMO V PRAVLJIČNI SVET

Danes smo skupaj pokukali v čarobni svet pravljice Prodajamo za gumbe, avtorice Vide Brest. V dveh pravljičnih kotičkih so otroci, pomešani med seboj, zgodbi zavzeto prisluhnili. Po branju so še sami na oblačilih iskali gumbe in se spraševali, če je možno tudi v resničnem svetu dobiti nekaj za gumb.

V osrednjem prostoru vrtca so male nadobudneže že čakale velike pole papirja in voščenke in kaj hitro so se lotili risanja. Nastale so velike skupne risbe, na katerih so se znašli razposajeni otroci, čarovnik Ujtata, pisani gumbi, sadje… Celo mali deček s polno obleko gumbov je na listu dobil svoj prostor. Vsi izdelki so razstavljeni v skupnih prostorih vrtca.

Mi pa se sprašujemo, ali ima čarovnik Ujtata res takšno čarobno moč, da lahko v resničnem svetu začara tržnico, na kateri bi otroci za gumb dobili kakšno sladko pregreho?


5. dan: GREMO SKUPAJ NA TRŽNICO

Hura, čarovnik Ujtata je prav zares pričaral tržnico dobrot v našem vrtcu. Na osrednjem »trgu« so prostor dobile stojnice, na katerih je bilo za gumbe mogoče kupiti slastne dobrote: kuhan ali pečen kostanj, omamno dišeč jabolčni zavitek ali puhaste palačinke brez ali z domačo marmelado, ki smo jo prav tako skuhali v vrtcu. Za dodatno veselje je poskrbela stojnica z otroškimi tatooji.

Otroci so navdušeno hiteli od stojnice do stojnice, razposajenost in veselje sta bila ves čas v zraku. In na kupe širokih nasmehov.

Praznovanje Tedna otroka se je v našem malem vrtcu zaključilo na res imeniten način. SKUPAJ SMO SE IMELI DOBRO!


TEDEN OTROKA JE ZA NAMI

Teden otroka se je zaključil. V dejavnostih, ki smo jih načrtovale, smo prepletale cilje z vseh področij kurikuluma za vrtce, povezanih z glavnim vodilom in ciljem »Imamo se dobro«.

In kaj so o Tednu otroka povedali prav oni, otroci?

Kaj pomeni Teden otroka?

»Da se lepo igraš in se igraš s prijatelji.«

»Da se skupaj igramo s skupinami in se skupaj družimo.«

Kaj ti je bilo v Tednu otroka najbolj všeč? Po čem si ga boš zapomnil?

»Smo imeli presenečenja. Vsak dan eno.«

»Meni je bila najlepša tržnica.«

»Meni je bilo najlepše, ko sem dobila tatoo.«

»Ko smo se peljali z avtobusom.«

»Meni kino in Materija.«

Zadovoljstvo otrok je najboljši pokazatelj tega, da delamo prav, da delamo dobro. S ciljem delati dobro pa zremo tudi v nadaljevanje vrtčevskega leta, ki se je pravzaprav šele dobro začelo.