DAN ZEMLJE IN SVETOVNI DAN KNJIGE Z ROKO V ROKI

Naš planet Zemlja je dom vseh. In za dom moramo skrbeti, če se želimo v njem počutiti dobro.  V našem vrtcu se trudimo, da bi se že najmlajši otroci zavedali, da lahko prav vsak pripeva k skrbi za okolje in naš planet.

Že v marcu nas je ravnatelj Matej Grahor v eko-urici poučil o tem, kako lahko privarčujemo pri porabi električne energije in vode, ter kaj lahko storimo, da zmanjšamo porabo papirnatih brisačk in mila v vrtcu, s čimer veliko prispevamo k ohranjanju narave. V dneh po obisku ravnatelja so otroci na nekaj mest prilepili nalepke, ki jih vsakodnevno opominjajo na varčno ravnanje.

V aprilu pa imata svoj dan planet Zemlja in tisti vse prevečkrat prezrt povezan kupček popisanih strani – knjiga. Obema smo se posvečali skoraj ves teden z različnimi dejavnostmi. Za uvod so otroci iz Pikapolonic narisali in pobarvali papirnato Zemljo, ki je dobila mesto na veliki steni našega skupnega hodnika. Poleg nje so v srčke napisali, kako lahko Zemljo in naravo ohranjamo čisto in »zdravo«.

Otroci iz Čebelic so zavihali rokave, nadeli zaščitne rokavice in izvedli čistilno akcijo v okolici šole. Želimo si, da bi bilo potreb po takšnih akcijah čim manj, a vseeno opažamo, da še vedno vse preveč smeti pristane v naravi, namesto v za to namenjenih zabojnikih.

Otroci vseh treh skupin so v eko-bralnem kotičku prisluhnili pravljici Hej! Kaj tako smrdi?, ob kateri so spoznali, da je premalo, če za Zemljo skrbijo le posamezniki. Če pa se vsak malo potrudi, se bomo vsi počutili dobro. V kotičku je Maja v nadaljevanju otrokom prebrala tudi zgodbo To je knjiga. Hmmm, knjige. Še do pred nekaj leti osnovni vir informacij, pesmic, pravljic, slik in ilustracij. Danes pa je splet skorajda povozil te lepotice s knjižnih polic. Zato želimo z različnimi projekti, pa tudi s skoraj vsakodnevnim poseganjem po knjigah otrokom pokazati, da je v knjigi pravljica z ilustracijami še bolj privlačna, skrivnostna, čarobna od tiste na tablici, ki vsebuje številne zvočne ali svetlobne efekte, ponuja interaktivne vsebine ter nas na vse mogoče načine vabi v svoj svet. A ko zmanjka baterije, zaslon ugasne. Knjiga pa ne bo ugasnila. Vedno znova jo bomo lahko prelistali, prebrali, si ogledali ilustracije. Ker – to je knjiga. In v našem eko-kotičku je bilo tiste dni na ogled kar nekaj knjig z eko – vsebinami za otroke.

Ena od aktivnosti za lepši svet pa je tudi vzgoja rastlin. Tokrat smo izdelali prav posebne kroglice s semeni bazilike ali peteršilja. Kroglice so bile izdelane iz odpadnega papirja in vode, ki smo ju spremenili v kašo. Vanjo smo zamešali semena, nato pa so spretne roke otrok oblikovale kroglice. Vsak otrok je eno odnesel domov in te dni že navdušeno pripovedujejo o tem, da je nekaj že pokukalo iz zemlje.

To je naš letošnji prispevek k ohranjanju našega planeta ter spoštovanju knjig. Seveda se tu zgodba ne konča, ampak dan za dnem pišemo nova poglavja naših malih velikih dejanj.

Tjaša Ceglar

Morda vam bo všeč tudi...