DAN ZDRAVJA NEKOLIKO DRUGAČE

Letos smo dan zdravja praznovali nekoliko drugače. Za naše zdravje je pomembno tudi in predvsem to, da je »zdrava« naša Zemlja. Veliko lahko k temu pripomoremo tudi sami. O tem sta nas prepričali Steklenka in Plastenka v istoimenski dramatizaciji v izvedbi zaposlenih Javnega podjetja Komunala iz Ilirske Bistrice. Spoznali smo, da je potrebno, ko odrabimo plastenko ali steklenico, obe odvreči v pravi zabojnik, od koder ju nato odpeljejo do zbirnega centra. Tam dobita »novo življenje«.

Da je ločevanje res zelo pomembno in kako se tega pravilno lotimo, sta nas nam v delavnici povedali in pokazali gostji Špela in Kaja, sicer tudi glavni igralki v igrici. Otroci so jima pomagali pravilno ločiti veliko vrečko pomešanih odpadkov in šlo jim je res dobro. Za opravljeno nalogo so dobili polno vrečko sladkih zalogajčkov.

V tretjem delu srečanja pa smo vsem otrokom nadeli podarjene odsevne telovnike, v katerih so odšli na ploščad pred šolo. Tam je bilo parkirano veliko smetarsko vozilo. Zaposleni so nam predstavili delovanje vozila, prikazali, kako izpraznijo poln zabojnik, otroci pa so lahko v vozilo tudi sedli. Izvedeli smo tudi, kako poteka odvažanje odpadkov v naših krajih.

Verjamemo, da se bodo otroci, pa tudi odrasli, zdaj še bolj potrudili pri ločevanju odpadkov, saj je to nekaj, kar moramo početi vsi vsak dan. Tako bo naše okolje, v katerem živimo, bolj čisto, bolj zeleno in bo še dolgo naše naravno igrišče ter prostor, kjer lahko z gibanjem skrbimo za svoje zdravje.

Našim gostom se zahvaljujemo za ponoven obisk in se seveda priporočamo še vnaprej. Le skupaj lahko delamo velike stvari.

Tjaša Ceglar

Morda vam bo všeč tudi...