POGLED NAZAJ

Kljub temu, da smo že pošteno zakorakali v pomladne dni, se lahko za trenutek ozremo nazaj, v jesen, ko je naš vrtec ponovno preplavil otroški živ žav ob začetku šolskega leta.

Septembra je bilo iz vseh igralnic slišati vrvež. Otroci so hiteli pripovedovati svoje počitniške dogodivščine, se smejali, pa tudi otroški jok, predvsem novincev, je tu pa tam preglasil vse ostale. A že proti koncu septembra smo skupaj oblikovali rutino, v kateri so se otroci počutili varno. Vedeli so, da v vrtec pridejo, se tu veliko igrajo, »cartajo«, veliko novega odkrijejo in izvedo, na koncu vrtčevskega dne pa vsak odide domov z novimi vtisi, spoznanji in morebitnimi vprašanji, na katere bo odgovore iskal naslednji dan.

Obeležili smo evropski teden športa, nacionalni mesec skupnega branja, pozdravili jesen. V Tednu otroka, ki je letos potekal pod sloganom Razigran uživaj dan, smo strokovne delavke otrokom naredile dneve še bolj posebne. Jesen se je obarvala v čudovite barve in čeprav smo si želeli, se zaradi epidemije koronavirusa med seboj v vrtcu nismo smeli družiti. Letos smo lahko izpeljali tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil, kot vsako leto, malo bolj slovesen.

Leto se je bližalo koncu in z začetkom decembra je naš vrtec preplavila nekakšna čarobnost, spokojnost. S skupnimi močmi so prostori vrtca postali pravljična dežela, v kateri smo se ob kaminu zbirali ob prebiranju prazničnih pravljic, v soju lučk prebirali lepe želje, predvsem pa smo želeli, da bi ta čarobnost kar trajala in trajala…

Po novem letu je ta mali virus udaril z vso močjo in oddelke tako zdesetkal, da bi se včasih lahko prešteli na prste dveh rok. Vseeno smo se trudili, da bi ohranjali stalnost in rutino. Vse se da in tudi to obdobje je minilo.

Marec nam je prinesel veliko dni, ki smo jim posvetili več pozornosti: dan žena, dan mučenikov, materinski dan, mednarodni dan sreče, pozdravili smo nov letni čas – pomlad. Narava je s toplejšimi dnevi kar vabila ven in začutili smo, da se vse obrača na bolje in da se naš vsakdan vrača v stare tire. Tudi v aprilu smo obeležili in praznovali kar nekaj pomembnih dni, med drugim svetovni dan knjige, dan zdravja, dan Zemlje. Poseben je bil tudi velikonočni petek, ko so nam kuharice pobarvale pirhe v čebulnih olupkih.

In že je tu maj. Sveža zelena barva narave pomirja in obljublja, da bo narava vedno živa, če bomo le lepo ravnali z njo. V maju se bomo med drugim posvetili mednarodnemu dnevu družine, svetovnemu dnevu čebel in svetovnemu dnevu Sonca.

V našem malem vrtcu se vsak dan dogajajo velike stvari. Le kaj nas še čaka pred zaključkom šolskega leta?

Morda vam bo všeč tudi...